Pensel Pen

Laman resepi kegemaran anda

Kesihatan, Tips

5 Kunci Utama Untuk Pemakanan Sihat

Pemakanan sihat sememangnya amat perlu diamalkan oleh segenap lapisan masyarakat di negara ini. Pelbagai penyakit kini dihidapi oleh masyarakat yang disebabkan oleh pengambilan makanan yang tidak sihat. Umat Islam juga wajib percaya bahawa sumber penyakit adalah berasal daripada perut berdasarkan kepada hadis Rasulullah S.A.W..

Sudah tiba masanya amalan pemakanan sihat diterapkan agar menjadi budaya dan norma dalam masyarakat negara ini.

Berikut disenaraikan 5 kunci utama untuk mengamalkan pemakanan sihat:

1 – Ambil makanan pelbagai jenis

Adalah amat baik untuk anda mengambil makanan terdiri daripada pelbagai jenis. Tidak semua makanan kita tau kebaikannya, atau pun bahan-bahan yang terkandung di dalamnya. Oleh yang demikian, pakar diet menggalakkan agar anda mengambil makanan daripada pelbagai jenis yang terdiri daripada pelbagai jenis buah, sayuran, bijirin penuh, daging tidak berlemak, ikan, telur, dan kekacang. Dengan cara ini, anda akan mengurangkan risiko terhadap keracunan atau bahan tosik yang mungkin hadir dalam sesetengah makanan. Ia tampak seperti mudah, namun tindakan ini sangat penting. Malah, pengambilan makanan secara pelbagai akan menjadikan makanan kita lebih menarik, enak dan bernutrisi!

2 – Kurangkan kuantiti dan tingkatkan kekerapan

Adalah penting untuk anda mengawal kuantiti makanan yang anda ambil dan pada masa yang sama, meningkatkan kekerapa anda makan dalam sehari. Cuba untuk makan setiap 4 jam walaupun dengan snek. Snek yang seimbang mengandungi karbohidrat dan punca protein. Contoh yang baik adalah kacang, bijirin atau buahan kering. Dengan kekerapan setiap 4 jam, gula dalam darah anda akan lebih stabil dan ini akan membuatkan anda memilih makanan anda dengan lebih baik. Kebiasaannya, apabila anda lapar, anda akan makan apa saja yang berdekatan atau yang paling mudah, walaupun anda tahu ianya tidak menyihatkan.

Selain itu, cuba kurangkan kuantiti makanan anda dari masa ke semasa. Latih diri untuk memesan makanan yang tidak terlalu berat ketika di restoran, atau kongsi hidangan bersama dengan rakan. Elakkan makanan yang terlalu besar dan banyak hidangannya yang menyebabkan anda terpaksa makan hanya kerana hendak menghabiskannya.

3 – Pilih makanan yang kurang mengandungi gula

Karbohidrat ringkas dalam roti putih, pasta biasa dan kebanyakan makanan snek mempunyai kurang serat dan telah dikurangkan banyak nutrisi. Cuba elakkan makanan yang berlabel ‘tepung gandum’ (juga dikenali ‘tepung bertapis’) di dalam senarai kandungan. Kurangkan makanan dengan gula tambahan seperti soda dan gula-gula. Ini semua adalah sumber kalori yang membawa kepada peningkatan berat badan. Banyak makanan bergula juga tinggi dengan lemak, jadi kalori mereka lebih padat lagi.

Makan terlalu banyak gula akan meningkatkan gula dalam darah, yang akan menghasilkan peningkatan dalam produksi insulin. Apabila insulin meningkat, gula dalam darah menurun, dan selera akan bertambah, dan membawa kepada kitaran makan berlebihan dan tidak menyihatkan.

4 – Makan banyak buah-buahan dan sayuran

Perbanyakkan memakan sayuran dan buah-buahan setiap hari. Cuba untuk mengambil sekurang-kurangnya 2½ cawan sayur-sayuran dan 2 cawan buah-buahan jika anda seorang yang memerlukan 2000 kalori sehari. Jika anda perlu lebih, dapatkan lebih kalori, atau sebaliknya. Ambil sayuran dan buah-buahan yang terdiri dari pelbagai jenis dan warna untuk membekalkan kepada tubuh badan anda nutrisi yang diperlukan. Masukkan sayuran dan buah-buahan hijau, oren, merah, biru atau kuning. Nutrisi, serat dan pelbagai jenis bahan yang terkandung dalam makanan ini boleh membantu melawat beberapa jenis kanser dan beberapa penyakit lain. Kekacang, yang kaya dengan serat, walaupun sedikit tinggi dengan kalori, masih baik untuk tubuh badan anda. Pilih buah segar berbanding jus untuk memaksimumkan pengambilan serat. Sayuran dan buah-buahan beku atau yang ditin juga pilihan yang baik namun pastikan tidak mengandungi gula atau garam berlebihan.

Makan buah dan sayur-sayuran juga boleh memastikan mata anda sihat, dan boleh membantu mengurangkan dua penyakit mata yang selalu hadir di usia tua iaitu katarak dan degenerasi makular yang menjejaskan jutaan warga tua. Sentiasa mencuba resepi baru yang lebih banyak menggunakan sayur-sayuran. Salad dan sayur goreng adalah dua idea untuk menjadikan sayur sesuatu yang menyelerakan anda. Simpan buah di tempat yang anda senang lihat subaya anda akan lebih mudah untuk memakannya.

5 – Nikmati makanan anda

Apa yang anda makan boleh membantu untuk anda menikmati makanan anda, dan boleh mengurangkan apa yang anda makan. Banyak budaya di dunia yang menitik beratkan nikmat makanan, termasuklah memasak dan makan bersama-sama, sebagai salah satu kunci kepada kesihatan. Menurut kajian, makan bersama-sama, terutamanya ketika kecil, boleh bertindak sebagai ‘faktor pertahanan’ untuk banyak masalah kesihatan berkaitan nutrisi selain meningkatkan kelakuan pro-sosial semasa usia dewasa.

Apa yang anda rasa akan memberi kesan kepada kebolehan untuk anda mencerna apa yang anda makan. Stres dan keresahan semasa makan boleh membawa kepada kesukaran pencernaan dan mendorong kepada simdrom usus rengsa (Irritable Bowel Syndrome). Oleh itu, adalah penting memastikan dengan baik dimana dan bagaimana anda makan. Dapatkan tempat yang tenang, dengan kondisi selesa untuk makan.Ini akan mendorong pencernaan sihat dan penyerapan nutrisi dengan lebih baik. Pilih untuk makan di meja daripada makan di dalam kenderaan, di depan televisyen atau komputer. Elakkan gangguan dan nikmati hidangan anda sepenuhnya.

Tidak susah bukan untuk mengamalkan pemakanan sihat? Inilah perkara yang rakyat Malaysia selalu terlepas pandang kepentingannya. Amalan pemakanan sihat tidak dinafikan membawa kebaikan, cuma ramai yang masih leka atau tidak ambil peduli. Yakinlah, amalan pemakanan sihat ini akan membantu anda serta memperbaiki kualiti hidup anda seharian.

Leave a Reply

Theme by Anders Norén

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial